2017. január 05., csütörtök 09:50

Árvízvédelmi felkészítés

2016-11-12 cserkész2016. november 12-én a Magyar Cserkészszövetség tagjai számára tartottunk elsősegélynyújtó és árvízvédelmi felkészítést a Budapest Mentőszervezet szervezésében.

A Csepeli tűzoltóságon megtartott képzés célja az volt, hogy a Magyarországon nagy taglétszámot magáénak tudó Cserkészszövetség vidéki tagjait is megtanítsuk az elsősegélynyújtás legfontosabb fogásaira, illetve az árvízi védekezés alapjaira, hogy amikor szükség van rá magabiztosan és szakszerűen tudjanak bekapcsolódni a védekezésbe.

Az idő rövidsége miatt az elsősegélynyújtás témakörében „csak” két ellátási módot mutattunk és gyakoroltattunk be, viszont ezek készségszintű ismeretével életet lehet menteni: a laikus újraélesztés és a stabil oldalfektetés, melyet a sérült fejtől-lábig vizsgálata előz meg.

Ezt követően a résztvevők előadás keretein belül ismerkedhettek meg az árvízvédelem alapfogalmaival, a fontosabb jogszabályi tartalmakkal, az leggyakoribb árvízi jelenségekkel és azok kezelésének módjaival.

Ebédszünetet követően délután a gyakorlaté volt a főszerep, melyet szakadó eső és hideg ellenére minden résztvevő lelkesen csinált végig. A homokzsákok megtöltését követően begyakorolták a minden árvíznél használt nyúlgát építését, majd annak bordás megtámasztását. Végül pedig az egyik leggyakoribb, mégis legveszélyesebb árvízi jelenség, a buzgár megállítására alkalmazandó ellennyomó medence építése zárta a napot.

Az oktatáson 3 önkéntesünk 16 munkaórát teljesített. 

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. január 05., csütörtök 09:59