2016. október 19., szerda 13:54

Basic tanfolyam Ősz, IV. oktatási nap

2016-10-09 basic iv2016. október 09-én a IV. oktatási napját tartottuk jelenleg futó BASIC tanfolyamunknak, melyen RBV és katasztrófa-elsősegély ismereteket oktattunk.

A radiológiai-, biológiai-, vegyi védelmi ismereteket azzal kezdtük, hogy elmagyaráztuk a jelentését, és a megnevezés egyéb, ma már „népszerűbb” variációit. Ezután tisztáztuk az alapfogalmakat, majd a résztvevők megtanulták a veszélyes anyagok azonosítására használt VAX katalógus használatát. Ezt követően bemutattuk a gázálarcok fejlődését és védőruhák fejlődését, valamint a különböző sugárszint- és sugárszennyezettség mérő eszközök használatát. Ezek után eljutottunk az Egyesületnél rendszerben lévő védőeszközökhöz, az AUER S3 Basic Plus gázálarchoz és Tychem C típusú védőruhához. Ezek használatát mindenki kipróbálta és többször elgyakorolta, ugyan fontos tudni hogyan kell szabályosan fel- és levenni ezeket, hogy a veszélyes anyaggal történő érintkezést elkerüljük. Ugyan ezen okból létfontosságú hogy leendő önkénteseink tisztában legyenek a védőöltözetben történő munkavégzés szabályaival, és hogy a ruha vagy a gázálarc károsodása esetén mi a teendő, hogy a veszélyt minimálisra tudják csökkenteni.

A katasztrófa-elsősegély ismeretek egyik legfontosabb tisztáznivalója, hogy mikor beszélünk katasztrófáról, és hogy mi az a pont, amikor már át kell állni a normál időszakban használatos elsősegélynyújtó protokollokról. A résztvevők megismerték a sérültosztályozás jelentőségét, menetét, bemutattuk az Egyesületnél használt, egyedi kialakítású triage kártyát és az osztályozókészlet elemeit. Később beszéltünk a kárterületen betartandó higiénés szabályokról, melyek betartása lehetővé teszi a fertőzések, betegségek kialakulásának megakadályozását. Végül az önkéntesek és az áldozatok, hozzátartozóik lelki állapotáról esett szó. Fontos, hogy felismerjük egymáson ha valakit jobban megviselnek a látottak, lelkileg rosszul érinti és megviseli az esemény, és ezt mielőbb észre kell venni és kezelni kell. Ezen felül a túlélőkkel való kommunikáció is nagyon lényeges, nem mindegy mit és hogyan mondunk azoknak, akik az adott katasztrófát megélték.

A nap folyamán 13 önkéntesünk 88 munkaórát teljesített. 

 


 

 

Utoljára frissítve: 2017. január 05., csütörtök 09:41