2016. október 04., kedd 13:12

Basic tanfolyam Ősz, III. oktatási nap

2016-10-02 basic iii2016. október 02-án híradó-kommunikációs ismereteket és általános elsősegély ismereteket oktattunk 13 leendő önkéntesünknek a BASIC tanfolyam III. napján.

Kárterületen nagyon fontos a megfelelő információáramlás, melynek egyik legjobb módja a rádión keresztül történő kapcsolattartás. Rádiót szinte minden megmozdulásunkkor használunk, legyen az egy elsősegélynyújtó biztosítás vagy egy vihar által okozott károk felszámolása. Ezért különösen fontos hogy önkénteseink mihamarabb, már a BASIC tanfolyam során megtanulják rádióink használatát, a rádióforgalmazás szabályait, forgalmazásunk felépítését. Ezek elméleti ismertetése után mindenkinek osztottunk ki rádiót és hívónevet, és a résztvevőknek egymással kellett rádiózniuk, így gyakorlatban kipróbálták a hosszú- és rövid hívásokat, a rádiópróbát, és különféle szituációkat kellett egymással ismertetni, megoldani.

Ezt követően az elsősegélynyújtás alapjainak átadása következett, melyeket a biztosítások során szerzett tapasztalatokkal is kiegészítettünk. Az előadás során olyan esetek és ellátásuk módja hangzott el, melyekkel akár a hétköznapokban, akár az Egyesület elsősegélynyújtó járőreként is találkozhatunk. A gyakorlati oktatás az újraélesztés oktatásával és a sérült fejtől lábig vizsgálatával, majd stabil oldalfekvésbe történő helyezésével kezdődött. Ezen egyszerű fogások megtanulásával és begyakorlásával életet lehet menteni, ezért a tanfolyamot záró vizsgán az elsősegélynyújtó feladatok „beugrójaként” szerepelnek. A nap végén még bemutatásra kerültek a leggyakrabban használt kötésfajták, melyeket szintén begyakorolhattak a résztvevők.

A nap folyamán összesen 18 önkéntesünk 125 munkaórát teljesített. 

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2016. október 06., csütörtök 11:19