2016. október 04., kedd 12:58

Basic tanfolyam Ősz, II. oktatási nap

2016-09-25 basic ii2016. szeptember 25-én tűzvédelmi ismereteket és műszaki mentő ismereteket oktattunk BASIC tanfolyamunk II. oktatási napján. Emellett 40 órás alaptanfolyammal rendelkező önkénteseink részére tűzoltó gyakorló napot is szerveztünk. A programokat az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola objektumában tartottuk. 

Bár az Egyesület nem foglalkozik tipikus értelemben vett tűzoltással, fontosnak tartjuk hogy önkénteseink képesek legyenek kisebb tüzek lokalizálására és eloltására, valamint szükség esetén a hivatásos tűzoltók munkájának segítésére. Ezért az előadás során ismertettük az égéselmélet alapjait, a tűzvédelemi kialakulását és fejlődését, a felderítés menetét, a tűzoltó szakfelszereléseket, a tűz „viselkedését”, az oltókészülékek fajtáit. Ezután a résztvevők megtanultak tekercstömlőt gurítani és sugarat szerelni, végül pedig kézi tűzoltókészülék használatával kellett tálcatüzet eloltaniuk.

A műszaki mentő ismeretek általános munkavédelmi szabályait, feladatait, jogszabályi hátterét és együttműködők ismertetését követően bemutatásra kerültek az a gépek, melyekkel rendelkezik az Egyesület. Minden eszköznél kiemeltük a hozzájuk rendszeresített munkavédelmi eszközöket és a biztonsági előírásokat, elmondtuk milyen esetben alkalmazzuk a gépet és hogy mik a főbb technikai paraméterei. Gyakorlatban a láncfűrészt, az orrfűrészt, az aggregátort és a szivattyút próbálhatták ki a résztvevők, de megtekinthették a városi kutató-mentő tevékenység során használatos nehézképeket is.

Míg a BASIC tanfolyam zajlott, tűzoltó gyakorló napon résztvevő önkénteseink átismételték és kibővítették elméleti ismereteiket, osztott sugarat szereltek, kipróbálták a pályázaton nyert háti puttonyfecskendőket, besegítettek a tűzvédelmi ismeretek gyakorlati foglalkozásaiba, a nap végén pedig bemutatót tartottak a tűzcsapról történő osztott sugár szereléséről is. 

A nap folyamán 20 önkéntesünk 170 munkaórát teljesített.  

 


 

 

 

Utoljára frissítve: 2016. október 04., kedd 13:12