2017. január 13., péntek 07:59

Felkészülés a havas hétvégékre Normafán

2016-12-03 normafa atw2016. december 3-án Normafán tartottunk gyakorló napot a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény munkatársaival valamint a Környezet- és Természetvédelmi Polgárőr Egyesület tagjaival.

A havas téli hétvégéken évek óta Egyesületünk lát el elsősegélynyújtó ügyeletet a Normafán, ahol a Normafa Park és a polgárőrség tagjaival dolgozunk együtt. A nap célja az volt, hogy a csapatok összegyakorolják kinek mi a teendője, ha a sí- vagy a szánkópályán lévő sérültről érkezik információ, hogyan jutnak le elsősegélynyújtóink a helyszínre, és az ellátásba hogyan tudnak besegíteni a többiek.

Többször is „eljátszottuk” azt a szituációt, hogy a sípályán egy sérült fekszik, akit a polgárőrök találnak meg. Ők ezt jelezték a Normafa Parknak, és amíg ATW járművükkel a helyszínre szállították elsősegélynyújtónkat, a polgárőrség biztosította a helyszínt. A sérültet lapáthordágyra helyeztük, majd felraktuk az ATW-n lévő kosárhordágyba, a kifejezetten erre célra kialakított utánfutóba, amivel a Normafa Park szállította el a sérültet a képzeletben kiérkező mentőhöz.

A gyakorlás során sok kérdés felmerült, melyeket menet közben tisztáztunk. Ilyen volt például hogy milyen esetekben, ki és hova hívja a mentőt, hogyan fogadjuk és jelezzünk a mentőautónak, hogy tudjuk leghatékonyabban segíteni a munkájukat. Emellett szó esett a sípályákon betartandó „kresz” szabályokról is, amiknek ismerete feltétlenül fontos a további sérülések elkerülése végett.

A gyakorló napon 12 fő önkéntesünk 39 munkaórát teljesített.