2017. január 13., péntek 07:54

Komplex gyakorlat

2016-11-05 Lambéris síparadicsom2016. november 04-06 között Isaszegen hajtottunk végre komplex gyakorlatot, valamint tartottuk meg őszi BASIC tanfolyamunk zárását, a vizsgát.

Lambériától meghívót kaptunk, hogy vegyünk részt az ország első síközpontjának ünnepélyes megnyitóján, és végezzük el annak elsősegély biztosítását. Mivel az évben többször siettünk a segítségükre, szívesen vettük az invitálást, remélve hogy ezúttal tényleg csak az ünneplésé és a jó hangulaté lesz a főszerep. Péntek délután felmálháztunk és elindultunk a helyszínre.

Sajnos számításaink nem jöttek be, ugyanis szombat reggelre a kedvezőtlen időjárás szelet és nagy mennyiségű ónos esőt hozott, melynek következtében a pálya megközelíthetetlenné vált, ezáltal a mentőerők sem voltak képesek a helyszínre jönni. A megnyitó tömegeket vonzott, és több látogató nem tudott időben lejutni a hegyről, így önkénteseinkre hárult a feladat hogy felkutassák, elsősegélyben részesítsék és lementsék a fent rekedt sportolókat.

Folyamatosan érkeztek az információk a sérültek pozíciójáról, mind a sípálya mind a szánkópálya környékén. Önkénteseinknek a a legkülönfélébb sérüléseket kellett ellátniuk, a lábtöréstől kezdve, a fejsérülésen át az eszméletlen sérültig, miközben egyre hidegebb és sötétebb van. Előbbi miatt egyre több a kihűlt ember, akiknek mielőbbi kimentése elengedhetetlen. Bár az elsősegélynyújtó bázison felállításra kerültek kárhelymegvilágító készleteink, önkénteseinket pedig fejlámpákkal láttuk el, mégis nagyban nehezíti a mentést a hegyes, erdős területen a sötétség. Mivel az időjárás is tovább romlott, a kutatást leállították éjszakára, ám ekkorra szerencsére minden hegyen ragadt sérültet, közel 20 főt sikerült kimentenünk.

A gyakorlat másnapjának délelőttjén az élőláncos kutatás alapjait tanulhattuk meg először elméletben, majd az ennek kipróbálására tökéletesen alkalmas erdős területen gyakorlatban is. Az ebédet követően megkezdtük felszereléseink ellenőrzését és visszamálházását, és elindultunk haza.

Eközben pénteken és szombaton BASIC vizsgát tartottunk, melyen 9 önkéntesünk adott számot a tanfolyamon megszerzett tudásáról. Leérkezést követően, még péntek este megírták a tesztlapot, melyre 3 óra állt rendelkezésükre és a teljes vizsga 40%-át teszi ki. Szombaton reggel az egyéni gyakorlati vizsga következett, ahol minden vizsgázó egy három feladatból álló tételt húzott, és az Egyesület elnökéből, instruktoraiból, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének képviselőjéből álló bizottság előtt mutatta be az adott feladatot. Az első feladat mindenkinek egy elsősegélynyújtó szituáció volt, ami előtt „beugróként” be kellett mutatnia az újraélesztést és a stabil oldalfektetést. A másik két feladatuk a műszaki mentés, távolságvédelem, radiológiai-, biológiai-, vegyi védelem, tűzvédelem, híradás témakörök közül került ki. A tétellapon szereplő feladatok mindegyike 10 pontot ér, melyek összessége a vizsga 30%-át teszi ki.

Végül a csoportos gyakorlati feladat következett, amire 3 fős járőröket alakítottunk ki, vezetőjüknek pedig egy régi önkéntesünk lett kinevezve. A feladatok alapja az RBV volt, tehát valamilyen veszélyes anyagot kellett beazonosítaniuk, alkalmazni a megfelelő védőfelszerelést, és a szennyezett területen tüzet oltani, sérültet ellátni, befogadóhelyet üzemeltetni az emiatt kitelepített lakosok számára. A járőrvezetők természetesen nem segíthették sokáig a vizsgázók munkáját, ugyanis feladatuk szerint még az elején megsérültek. Ez a rész szintén 30%-át teszi ki a teljes vizsgának.

A vizsgán 60%-ot kell elérni a „megfelelt” minősítéshez, mely 8 önkéntesünknek sikerült. Ezúttal is köszönjük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a vizsgán való közreműködést, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének pedig a vizsgáztatás mellett a kitűnő imitációt is, melyet a Lambériai sípályán nyújtottak imitátoraik.

A három nap folyamán 34 önkéntesünk 1090 munkaórát teljesített.