2017. január 05., csütörtök 09:59

Városi kutató-mentő gyakorlat Portugáliában

2016-11-18 usar portugália2016. november 18-21 között a portugáliai Peniche-ben, az EVOLSAR (Önkéntes Polgári Védelmi Csapatok Európai Egyesülete) tagszervezeteként vettünk részt a 4. SAR DAY városi kutató-mentő gyakorlaton, 8 egyéb nemzet csapataival együtt. 

Pénteken délután érkeztünk meg a Lisszaboni repülőtérre, ahol vendéglátóink fogadtak és vittek tovább a gyakorlatnak helyszínt adó Peniche városába. Itt a szállás elfoglalása után volt néhány óra szabadidőnk, majd este 9 órakor, a résztvevő csapatoknak szervezett közös vacsorával indult a hivatalos program. Mivel másnap reggel 8 órakor már gyülekező volt, a vacsorát követően mindenki aludni tért.

Szombat reggel a helyi önkéntes tűzoltóság laktanyájának területére vitték a csapatokat, ami a gyakorlat bázisául szolgált. A regisztrációt követően mindenki elfoglalta a már felállított sátrakat, a csapatvezetők megbeszélésén pedig ismertették a menetrendet, és felmérték a résztvevők képességeit. 4 fő önkéntesünkkel a kutatás-mentés és a kötéltechnikai mentés, egy fővel pedig a Helyszíni Műveleti Koordinációs Központ (OSOCC) munkájában számítottak. Az OSOCC-ra 10 órakor futott be az első riasztás, miszerint kigyulladt a közeli erdő, ezzel megkezdődött a 24 órás gyakorlat. Összesen hat szituációt kellett megoldani, melyekre az OSOCC különböző összetételben küldte ki a csapatokat. Önkénteseinkre három feladat várt: az elsőnél egy sérült gát szervízalagútjában rekedt sérültek megtalálásában és kimentésében segédkeztek. Második feladatuk éjszaka volt, melyen egy romosodott iskolában volt szükség az USAR csapatok segítségére. A mentést nagyban nehezített a sötét és az egész éjszaka tartó eső, ezek ellenére sikeresen megoldották a feladatot. A harmadik szituációban egy meredek szikfalon, az óceán felett kellett dolgozni, ahol eső mellett a szél is a csapatok ellen dolgozott. Az alpintechnikai képességet igénylő helyszínen szintén remekül helytálltak önkénteseink, és sikerrel működtek közre a sérültek kimentésében.

Ebédet és rövid pihenőt követően vasárnap este került sor a záró ceremóniára, ahol az EVOLSAR vezetősége sikeresnek értékelt a gyakorlatot, és minden résztvevőnek kiosztották az erről szóló tanúsítványokat. Visszatértünk a szállodába, ahol a többi csapattal kötetlen beszélgetés következett, majd hétfő délelőtt mindenki elindult haza.

A hétvége folyamán önkénteseink 460 munkaórát teljesítettek.

 


 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. január 05., csütörtök 10:56