2016. augusztus 15., hétfő 15:51

Városi kutató-mentő gyakorlatok - Budapest MSz

2016-07-11 bmsz usar2016. július 23-24-én újfent a Lambériai Köztársaság kérte a Budapest Mentőszervezet városi kutató-mentő komponensének segítségét, ekkor egy volt budapesti laktanya változott át a földrengés sújtotta Sziklaszem településsé.

A gyakorlaton egy földrengés sújtotta település teljes átkutatását, sérültek kimenekítését, faláttöréseket, különböző tereptárgyakon való mozgást gyakoroltak önkénteseink a Budapest Mentőszervezet egyéb tagszervezeteivel közösen, különböző feladatbeállítások mentén. A helyzetbeállítást kompletten egyesületünk egyik önkéntese tervezte meg, különlegessége pedig abban rejlett, hogy a „játékot” nem a törzs irányította, hanem a meghatározott időközönként megkapott információkra, feladatmorzsákra épült a gyakorlat. Folyamatosan jelentkeztek új feladatok, néha erősen próbára téve a technikai és emberi kapacitást.

A gyakorlat élethű mivoltára a Magyar Vöröskereszt imitátorai is rásegítettek, akik igazinak tűnő sérülésekkel, profikat megszégyenítő szituációs játékkal tették jobbá a gyakorlatot. 

2016. szeptember 10-én tartotta az év utolsó városi kutató-mentő gyakorlatát a Budapest Mentőszervezet, melyen Egyesületünk is részt vett.

A helyzetbeállításért ezalkalommal a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt a felelős, mely a helyszín adottságaihoz mérten igen változatosra sikerült. A volt kőbányai csokigyár területén megtartott gyakorlat beállításai között szerepelt romkutatás, kötéltechnikai mentés, valamint a pincerendszerben eltűnt és megsérült személyek felkutatása, kimentése. A gyakorlat során Egyesületünk kötéltechnikai mentői és elsősegélynyújtói mindhárom kialakított csoport munkájában részt vettek, kettőnek az irányításával is önkénteseinket bízták meg. Az irányítási törzsbe is több főt delegáltunk, ezzel elősegítve a vezetői munka gördülékenységét.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság által a helyszínre megálmodott feladatok befejezése után Egyesületünk más tagszervezetekkel együtt átvonult egy másik fővárosi területre, ahol a különböző kutató-mentő helyzetek alaposabb begyakorlására is jutott idő.

A júliusi gyakorlaton 15, a szeptemberin 23 önkéntesünk vett részt, összesen 592 munkaórát teljesítve.

 


 

 

Utoljára frissítve: 2017. január 13., péntek 07:36