2017. március 30., csütörtök 08:44

Városi kutató-mentő gyakorló nap

2017-03-18 zsámbék usar2017. március 18-án Zsámbékon, a volt rakétabázis kiszolgáló laktanyájában tartottunk városi kutató-mentő gyakorló napot.

 

A nap célja amellett, hogy az USAR tevékenységben aktívan résztvevő önkénteseink számára gyakorlási lehetőséget biztosítsunk az is volt, hogy a más csapatok által életveszélyes állapotban otthagyott területen csökkentsük a veszélyes elemek számát, és ezzel a laktanya többi használója számára biztonságosabb helyet teremtsünk.

Délelőtt kis csoportokban felderítést végeztünk, minden csoport összeírta azokat a helyeket, amiket valami miatt veszélyesnek ítélt meg. Ezt követően a listák alapján kezdtük meg a munkát. Sok helyiséget találtunk, ahol csak megkezdett, vagy be is fejezett födémátvágások találhatóak, ezeket a szobákat deszkával vagy gerendával zártuk le. A veszélyesen bedőlő, de még üveget tartalmazó ablakkereteket kötéllel bontottuk le, a teljesen romosodott épületrészeket körbekerítettük. Az egyik épület egyetlen, emeletre vezető lépcsője is födémátvágás miatt volt balesetveszélyes, ezért a luk befedését az egyik szobában talált betontömbbel oldottuk meg. A tömböt a helyszínen talált eszközök, illetve kötéltechnika segítségével mozgattuk a szükséges helyre.

A főépület bejárata fölött két, egyenként több mint 1,5 tonnás betondarab lógott lefelé, néhány acélszálon függve. Kötéltechnikával fölülről ráereszkedtünk, véső- és fűrészgépekkel több darabra vágtuk őket, majd a tartó szálak elvágásával egyenként leszedtük ezeket.

Estére számos olyan munkát fejeztünk be, amiknek köszönhetően biztonságosabbá tettük a laktanya területét, valamint önkénteseink sok új tapasztalattal, tudással gazdagodtak.

14 fő önkéntesünk összesen 115 munkaórát teljesített.

  


 

 

 

Utoljára frissítve: 2017. március 30., csütörtök 09:08